Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 70 632 1595

Meg kell akadályozni az újabb migrációs hullámokat

2020. június 18.

Meg kell akadályozni, hogy a koronavírus-járvány miatt újabb migrációs hullámok induljanak Európa felé – mondta a külgazdasági és külügyminiszter máltai látogatásáról beszámolva csütörtökön az MTI-nek.

SZP_Málta-3

Szijjártó Péter kifejtette: az illegális migráció szempontjából Málta az Európai Unió egyik legkitettebb országa elhelyezkedése és mérete miatt, ezért ott rendkívüli mértékben aggódnak a koronavírus-járvány migrációra gyakorolt hatása miatt.

A járvány ugyanis könnyen újabb okává válhat a migrációs hullámoknak, hiszen a koronavírus az egyébként is nehéz helyzetben lévő országokban komoly negatív hatásokkal járhat; azokból az országokból, ahol rossz a gazdasági helyzet, elmaradottabb az egészségügyi ellátórendszer, újabb tíz- vagy százezrek indulhatnak meg Európa irányába egy jobb élet reményében – vélekedett.

SZP_Málta

Hangsúlyozta: meg kell akadályozni, hogy a koronavírus-járványt követően Afrikából, Ázsiából újabb migrációs hullám érje el Európát.Azonban be kell látni, hogy jelenleg Európa déli irányból teljesen védtelen, Líbián keresztül például gyakorlatilag szabadon érkezhetnek Európába a migránsok, ugyanis ha a líbiai partoknál hajóra szállnak, “az embercsempész-hálózatok az NGO-kkal összejátszva elhozzák őket az európai kikötőkbe” – fogalmazott.

SZP_Málta-6

Szijjártó Péter kiemelte: meg kell akadályozni, hogy az Európába tartó illegális migránsok egyáltalán hajóra szálljanak Líbiában. Ehhez a líbiai parti őrség megerősítésére van szükség, európai pénzügyi forrást kell találni, hogy meg tudják akadályozni a migránshajókat abban, hogy elhagyják Líbia partjait – magyarázta. Hozzátette: ehhez egy koordinációs központot kell létrehozni Máltán.Úgy látja, ha ezt nem teszik meg, akkor az EU délről továbbra is védtelen lesz, és nem fogják tudni megakadályozni a koronavírus-járvány miatt Európába induló újabb migrációs hullámokat.

Arról is beszélt, hogy Málta fontos partnere Magyarországnak, hiszen 8300 magyar diák regisztrált arra a lehetőségre, hogy oda menjen angol nyelvet tanulni. A jövő évtől erre remélhetőleg lesz is alkalom – tette hozzá. A miniszter közölte: konzuli irodát is létrehoztak annak érdekében, hogy ottlétüket segítsék, ahogy segíteni tudnak az oda látogató magyar turistáknak is. Megjegyezte: Málta úgy tervezi, hogy július 1-jétől megnyitja határait. Kitért arra: emellett együttműködnek a közel-keleti keresztény közösségek védelmében, és abban állapodtak meg, hogy közösen lépnek fel azért, hogy ne tudják őket elűzni a közel-keleti területekről.

Fotóriport