Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 70 632 1595

Mintegy 100 termék átfogó vizsgálatát rendelte el a földművelésügyi miniszter

2017. február 20.

A kormány, az Földművelésügyi Minisztérium és a NÉBIH számára is kulcsfontosságú, hogy biztosítsa a lakosság számára a jó minőségű élelmiszerekhez való hozzájutást. Zsigó Róbert ismertette: ennek érdekében az elmúlt években több intézkedést tettek, szemléletformáló, tájékoztató programokat indítottak. A Magyar Élelmiszerkönyv megalkotásának és folyamatos bővítésének is elsődleges célja hagyományaink védelme, valamint élelmiszereink magas minőségének szavatolása. Ennek jegyében szigorodtak nemrégiben például a húskészítményekre, kenyerekre valamint a pékárúkra vonatkozó követelmények is.

20170220_PEL_9418

A NÉBIH által néhány éve indított „Szupermenta” program a vásárlói tudatosság erősödését és a lakosság tájékoztatását szolgálja. A program keretében havonta különböző termékcsoportok érzékszervi, laboratóriumi, valamint kedveltségi vizsgálatát végzik el a hivatal szakemberei. Az államtitkár elmondta: az élelmiszerek minőségének növelésével, valamint vásárlói tudatosság fejlesztésével kapcsolatos anyagon dolgoznak néhány hónapja, mely hamarosan a kormány elé kerülhet.

A napokban újra nyilvánosságot kapott a NÉBIH korábban végzett vizsgálata. A hivatal munkatársai 24 féle azonos márkajelzésű élelmiszert vásároltak Magyarországon és Ausztriában is működő kereskedelmi láncok üzleteiben. A vizsgálat során kiderült, hogy a legtöbb esetben minőségbeli és összetételbeli különbségek vannak. Ezt a problémát a kormány jelezte 2015-ben, majd a közös fellépést támogatta ez ügyben a 2016. áprilisi V4 találkozón.

20170220_PEL_9484

Az államtitkár hangsúlyozta: elsősorban nem jogi, hanem erkölcsi kérdésről van szó. A magyar emberek elvárják, hogy az érintett multinacionális cégektől egy minőségben vásárolhassanak, mint az osztrák vásárlók. Zsigó Róbert kijelentette: Nem magyarázkodást várnak, hanem korrekt és tisztességes elbánást. Az emberek nem kérnek a „kettős mércéből”.

20170220_PEL_9538

A földművelésügyi tárca minisztere Fazekas Sándor elrendelte a hazai és külföldi kiskereskedelemben kapható azonos élelmiszerek újabb átfogó vizsgálatát. A NÉBIH szakemberei elkezdték a termékek összehasonlító és érzékszervi analízisét. Az államtitkár leszögezte: nem engedik, hogy a magyar vásárlókat „kettős mércével” sújtsák. Magyarország kormánya továbbra is kiáll a magyar családok és vásárlók mellett. Az ügy tisztázásáig pedig ajánljuk mindenki figyelmébe a jó minőségű magyar termékeket, magyar élelmiszereket.

(FM Sajtóiroda)

Fotóriport