Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 70 632 1595

Viharfelhők Baja felett

2023. december 12.

Viharfelhők Baja felett címmel interjút adtam a Bácskai Harsonának. Ebben elmondom a véleményem a város valódi vezetőjéről, Baja jelenlegi helyzetéről, a közelgő választásokról.

– Először egy aktuális ügy. Nyirati Klára egy kalocsai DK-s rendezvényen elhatárolódott saját pártjától, majd ki is lépett a Momentumból. Ebből országos hír is lett. Ön szerint komolyan kell ezt venni?

Négy és fél év után tovább folytatódik ez a komédia. Amikor először hallottam az esetről, egy régi mondás jutott eszembe: „Ugyan kérem, ne nézzenek már madárnak bennünket.” Közeledik a választás, úgy látom, hogy újra kezd kellemetlenné válni számukra, ha valaki bármely baloldali párthoz tartozik. El akarják hitetni az emberekkel, hogy ők nem is tartoznak a párthoz, jelen esetben a Momentumhoz. Ez az egész egy színjáték. Ezt már 2019-ben is eljátszották, amikor egy magát civilnek mondó szervezet, a „Sikeres Bajáért Egyesület” mögé bújva indultak a baloldali pártok jelöltjei. Akkor sem mertek nyíltan a választók elé állni, és ezekből a történésekből azt látom, hogy most sem mernek majd. Akkor is civilnek álcázták magukat és most is erre készülnek. Hiába a mostani jelszó, hogy „talpra Baja”, ők most is csak a „farvízen” akarnak mandátumhoz jutni, most is csak a saját hatalmuk érdekli őket. Fontos, hogy minél többen felhívjuk erre a bajaiak figyelmét! Bajának olyan vezetőkre van szüksége, akik a városért, az itt élőkért dolgoznak és nem a saját önös érdekeiket képviselik. Bajának nincs szüksége ilyen vezetőkre! A városnak önzetlenül segítő emberek kellenek nem pedig szerencselovagok.

Fejlesztések, beruházások tekintetében hogyan értékeli azt, ami az elmúlt években Baján történt?

Baja egy helyben topog, és a régi mondásból tudjuk, hogy „ami nem javul, az romlik.” Azok a fejlesztések, amikről az előző időszakban születtek döntések – és nem sikerült megakadályozniuk – azok megvalósultak. Ilyen például a Jelky-téri körpálya újjáépítése, a bajai Ferenc csatorna-híd teljes felújítása, útfelújítások az Újvárosi lakótelepen, a Városi Piac átépítése. Ezeken kívül azonban valójában nem sok minden történt. Azt is megszokhattuk már, hogy ezért mindig más a hibás. A kormány, a kormányzópártok, az időjárás,…stb. Nem hallunk mást évek óta, mint az állandó sírást-rívást, panaszkodást, másra mutogatást. Ahogy az ismert dalban is halljuk: „Mindig más a hibás, mindig más ostoba…” Azt is mondják, hogy a Kormány nem ad pénzt. Ez sem igaz, mert a Kormány ad pénzt, és lehetőséget is ad, hiszen például Baja végre visszakapta régi rangját, újra megyei jogú város lett. Ezt viszont nem becsülik meg, pedig a bajai emberek nagyon régóta vártak erre. A város lakói csak kapkodják a fejüket… Most megint jön a kampány, most úgy tesznek, mint ha a városért dolgoznának. Árvácskát osztogatnak a Sétáló utcában. Úgy csinálnak, mint ha utakat, járdákat építenének. Erre mondok is egy példát: a város egyik részén közel három(!) hétig újítottak fel egy 2,5
méter hosszú(!) járda szakaszt. Az ott lakók szerint azért húzták el a munkát, hogy minél tovább lássák az arra járók: végre történik valami arrafelé is. E mellett pedig 2019-óta állandóan azt halljuk, hogy „nincs pénz”. Erre hivatkozva sok szervezettől, programtól el is veszik a korábban már megítélt támogatást. Ilyen volt például a „Nagy István 150” rendezvény, vagy más közösségi események. Persze, akik jól viselkednek, akik idomulnak a „rendszerhez”, nekik jár támogatás, elismerés, prémium, jutalom. Ezek a cégvezetők, tanácsadók még sokra vihetik. A jelenlegi városvezetés szerint. Mert ők szakemberek… Arról is szavaznak majd a bajaiak a jövő évi választásokon, hogy szerintük kellenek-e több tíz millió forintért tanácsadók, vagy sem.

2019 ősze óta egy több pártból álló szivárvány koalíció vezeti a várost. Mit gondol a városvezetés munkájáról, hogyan értékeli az elmúlt bő 4 esztendőt?

Nem az az érdekes, hogy én mit gondolok a város jelenlegi vezetőiről, hanem az, hogy a bajaiak mit gondolnak róluk. Azt tapasztalom, hogy sokan vannak, akik még nem merik nyíltan vállalni a véleményüket, mert félnek tőlük, félnek, hogy valami hátrány éri őket. Azt viszont már lehet érezni, hogy a bajaiak változást akarnak. Nem azt kapták a város jelenlegi vezetőitől, amit ígértek nekik. Nem érdekli az itt élőket az a pártpolitikai civakodás, veszekedés, amit az elmúlt négy évben a megválasztott testületi többség produkált. A bajaiakat az érdekli, hogy a városuk fejlődik-e, vagy sem. Számíthatnak-e a választott vezetőikre, vagy sem. Van-e jövőkép, vagy csak siránkozás, panaszkodás van. A bajaiak csalódtak a város jelenlegi vezetőiben.

Miből gondolja ezt?

Sok emberrel találkozom, beszélek a városban. Rendszeresen tartok fogadóórát, találkozom az itt élőkkel, járok piacra… Egyre többen mondják azt, hogy ők nem arra szavaztak, aki a várost valóban irányítja. Mára mindenki látja (még az ellenzéki szavazók is), hogy Baját valójában a polgármester főtanácsadója, árnyéka, Búcsú Lajos vezeti. Azt mondják, hogy igazából ő az, aki a városházi irodájából parancsol a Hivatalnak, utasításokat ad a városi cégeknek, a médiának. A hírek szerint ő dönt arról, hogy ki érdemli meg a városi támogatást, kit kell kitenni az állásából, ki mit, mikor és hol nyilatkozhat… Ezt persze senki nem meri még kimondani, de mindenki tudja, hogy Baja valódi vezetője Búcsú Lajos. Búcsú Lajos a Momentum megyei elnöke, az egyesült dollárbaloldal kampányfőnöke. Úgy tudni, hogy neki jelent mindenki, tőle kér engedélyt mindenki. Még olyan volt polgármester is van, aki neki gazsulál. Őt a bajaiak pénzéből fizetik. Sokan félnek is tőle. Nekik is üzenjük: ne féljenek, nem tart már sokáig ez a „feje tetejére állt” városi rendszer. Ha sokan akarjuk, véget fog érni ez a korszak is!

Jövő júniusban – az európai parlamenti választással együtt – önkormányzati választás is lesz Magyarországon. Milyen érzésekkel várja a voksolást?

A bajaiak kemény munkát, önzetlen szolgálatot várnak a választott vezetőiktől. Azért szavaznak rájuk, hogy azok értük és szeretett városukért dolgozzanak. A rendszerváltás óta voltak ilyen korszakok, ciklusok a város életében. A 2019-óta eltelt évek nem ilyenek. A legtöbb bajai „vágja már a centit”, várja, hogy vége legyen ennek a 2019-óta tartó rémálomnak. A bajaiak azt várják, hogy a városukba újra visszatérjen a rend, a nyugalom és a biztonság. Nagyon várják már, hogy ne a jól fizetett tanácsadók, ne az általuk megszavazott vezető árnyéka diktáljon, hanem maga a megválasztott polgármester. Azt is várják, hogy végre a képviselő-testületben is az általuk megválasztott biztos többség irányítson, hogy biztos kézbe kerüljön végre Baja város jövője! Tisztelet és megbecsülés mindazoknak, akik ezekben a nehéz években is jószándékkal végezték a munkájukat a Hivatalban, a városi cégekben, az intézményekben. Baja az Ő áldozatos munkájuknak köszönheti, hogy még működik. Hamarosan elindul a kampány. A város jelenlegi vezetői megint fűt-fát megígérnek. Azt csiripelik a madarak, hogy nagy osztogatásba kezdenek majd. Most éppen aláírásokat gyűjtenek az álcivilek. Na nem azért, mert valamit el akarnának érni. Csak a jószándékú emberek adataira van szükségük. Azt kérjük a bajai emberektől, hogy ne dőljenek be újra nekik! 2019 után megint megpróbálják becsapni az itt élőket. Megint csak az adataikra, majd utána a szavazataikra hajtanak. Utána 5 évig pedig csak saját magukkal, az önös érdekeikkel fognak foglalkozni. Nekünk viszont mindig a bajai emberek érdeke az első! Ránk továbbra is számíthatnak!

Putnik Tamás

Fotóriport