Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 70 632 1595

A múltunkat megértve építhetjük a jelent

2017. május 26.

A község parkjában, a trianoni emlékműnél tartották a megemlékezést Csátalján. A településen az egész nap a 97 évvel ezelőtti döntésről szólt, délelőtt – immár második alkalommal – megrendezték a “Kit tud többet Trianonról?” elnevezésű vetélkedőt. A megmérettetésen a testvérvárosi települések diákjai adtak számot történelmi tudásukról. A képzeletbeli dobogó legfelső fokára – szoros küzdelemben – a felvidéki csapat állhatott.

snassz-kopri_2721

A település polgármestere, Kovács Antal beszédében úgy fogalmazott: 1920 június 4-én az országban megkondultak a harangok, amely a nemzeti összeomlás gyászát jelentette. – Elszakították tőlünk a ragyogó magyar városokat, ezzel sok magyart tettek hazátlanná. Az ország a legmélyebb gyászba borult a ránk kényszerített békeszerződés miatt.

snassz-kopri_2695
snassz-kopri_2723

A megemlékezés fő szónoka Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt. Mint elmondta: nincs a nyelvben olyan kifejezés, amely visszaadná a majdnem 100 évvel ezelőtti fájdalmat és igazságtalanságot. – Trianon mindannak az eltépése volt, ami valaha együvé tartozott. Ez az esemény a jelenünket is meghatározza. 2010 óta szerencsére számos olyan lépés történt, amely a nemzeti összetartozást erősíti. Az eltelt években már 950 ezren igényelték a magyar állampolgárságot, az esztendő végére ez a szám átlépheti az egy milliót. Ők eddig is a nemzethez tartoztak, de most már a törvények szerint is magyar állampolgárnak számítanak.

snassz-kopri_2706

Az államtitkár hozzátette: a legfontosabb az, hogy szülessenek gyerekek, akik számára Trianon ugyanazt jelenti, mint az előző nemzedékeknek. – Nélkülök nem fogunk megmaradni a világban – hangsúlyozta Potápi Árpád.

snassz-kopri_2762
snassz-kopri_2770

A megemlékezés végén a résztvevők koszorúkat helyeztek el a 12 évvel ezelőtt állított trianon emlékműnél.

Fotóriport