Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 70 632 1595

Méltó módon emlékeztek

2017. február 19.

A Községháza előtt leplezték le az elhurcoltak tiszteletére állított emlékművet vasárnap. A málenkij robot – magyar fordításban “kis munka” – során közel 130 ezer német nemzetiségű embert hurcoltak el a szovjetek kényszermunkára. A történelmi feljegyzésekből kiderült: közülük mindössze 66 ezren élték túl a lágerek megpróbáltatásait.

snassz-kopri_4714

Vaskútról összesen 307 embert deportáltak a Szovjetunióba. Az avatóünnepségen Alszegi Zoltán, a település polgármestere elmondta: olyan eseményről van szó, amely évtizedekkel ezelőtt történt, a közelmúltig viszont kevesen mertek beszélni róla. – Községünkben nem volt olyan család, akit valamilyen módon ne érintett volna az elhurcolás. Egy pályázatnak köszönhetően, kormányzati támogatással végre méltó módon emlékezhetünk meg azokról, akiket elszakítottak tőlünk.

snassz-kopri_4737

A rendezvényen német és magyar nyelvű beszédet mondott Dr. Gerner Zsuzsanna, tiszteletbeli német konzul. Úgy fogalmazott: éberen kell ügyelnünk arra, hogy a kisebbségek üldözése soha többé ne valósulhasson meg. Ez az üzenete a megemlékezésnek, és ezt kell hogy közvetítse a következő nemzedékek felé az emlékműnek is.

snassz-kopri_4750
snassz-kopri_4742

Avatóbeszédében Zsigó Róbert, Baja és térsége orsszággyűlési képviselője kiemelte: Magyarország az itt élő nemzetiségekhez ezer szálon kötődik. – Vaskút, a Bácska más településeihez hasonlóan, az elhurcolások időszakában azért szenvedett, mert területén a magyarokon kívül más nemzetiségek is éltek. Nemzetiségek, amelyek elválaszthatatlan részei az országnak. Mi, akik itt élünk, mindig tudtuk, hogy a velünk élő sváb, horvát, szerb, bunyevác nemzetiségek nem gyengítenek, hanem erősebbé tesznek bennünket. Azt kívánom, hogy a most átadott emlékmű mindig jutassa eszünkbe: a múltunk közös, ahogy a jövőnket is csak együtt tudjuk elképzelni.

snassz-kopri_4794

Az emlékművet a málenkij robot két túlélője, Kindl Edéné és Hauth Antal leplezte le.

snassz-kopri_4828

Fotóriport