Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 70 632 1595

A hagyományok tisztelete

2017. május 21.

A programsorozat délután négy órakor, a halászléfőző versennyel kezdődött, amelyre az ország számos területéről, és külföldről is érkeztek baráti társaságok. A zsűri már az előkészületek során végigjárta az asztalokat, pontozták a terítéket és az ételek tálalását is.

snassz-kopri_3361
snassz-kopri_3456
snassz-kopri_3352

A Turisztikai Központ melletti helyszínre nem csak a főzni vágyókat, hanem a családokat is várták a szervezők. A gálaműsoron fellépett a Bátyai Danubia Művészeti Fúvószenekar, a Szüvellő Együttes, valamint a Danubia Művészeti Iskola Tamburazenekara.

snassz-kopri_3523
snassz-kopri_3428

A körmenet a Szent János szoborral húsz órától indult a kápolnától a Türr István Emlékműig, egy órával később pedig lampionos vízi felvonulásra várták az érdeklődőket a Sugovicán.

snassz-kopri_3670
snassz-kopri_3694

Nepomuki Szent János a vízenjárók védőszentje, prágai pap, királynéi gyóntató volt. Vencel cseh király 1383. május 16-án, miután különféle kínzásokkal nem tudta kivenni belőle Johanna királyné gyónási titkát, megkötözve és száját széthasítva a Prágán átfolyó Moldvába dobatta. Prága népe azon az éjszakán csodát látott: fényesen tündöklő csillagok úszkáltak a Moldva vizén. A vízenjárók a csodát mutató szentet választották védőjükké. Baja vízimolnárai a Szent Jánosról nevezett városrészben telepedtek meg, a Duna partján. Központja az 1875-ben épített Szent János kápolna. A Jánoska-eresztés ehhez kapcsolódik.

snassz-kopri_3771

A virággal feldíszített Szent János szobor este érkezett meg a színpadhoz. A hordócsapolás sem maradhatott el, Fercsák Róbert polgármester és Csubákné Besesek Andrea alpolgármester kínálta a bort az ünneplőknek.

Fotóriport