Lezárult az idei nyár szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A július 1-jétől augusztus 20-ig tartó országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 4500 létesítményt és 15.000 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak. Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 Ft értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök, 85 vállalkozásnak pedig a tevékenységét is felfüggesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3%-át, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.
Az országosan összehangolt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő ellenőrzéseket a Nébih irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nébih munkatársai végezték. A szakemberek a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, mozgóboltokat, büfékocsik és mozgó vendéglátók tevékenységét, továbbá a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetését ellenőrizték. Emellett 15.165 hazai és külföldi élelmiszertételt vontak vizsgálat alá. Egyes előkészített (fűszerezett, pácolt) hústermékekből, valamint fagylaltokból mintavételre is sor került laboratóriumi vizsgálat céljából.
A szakemberek 4.574 létesítményt ellenőriztek az élelmiszer-előállítás és –forgalmazás, valamint a vendéglátás területén. Az egységek vizsgálatakor jellemzően a higiéniai szabályok megszegésével, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, illetve képzettségével kapcsolatos problémákat állapítottak meg. A feltárt szabálytalanságok miatt 163 figyelmeztetést és 348 bírságot – 22 120 622 Ft értékben – szabtak ki. Az élelmiszervállalkozás tevékenységének korlátozására 85 esetben volt szükség.
Az ellenőrzött 15.165 hazai és külföldi élelmiszertétel 5,3%-át – 12,5 tonnányi, összesen 4,2 millió Ft értékű élelmiszert – kellett kivonni a forgalomból. A tételek esetében a vezető hiba ok idén is a lejárat utáni forgalmazás volt. Az ellenőrök a korábbi évekhez képest többször találkoztak jelölési hibás termékekkel is. Az ismeretlen eredetű, nem nyomon követhető termékek előfordulásának aránya azonban csökkent, csakúgy, mint a forgalomból kivonásra ítélt élelmiszerek aránya.
A Nébih laboratóriumaiba 170 élelmiszerminta (29 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 141 fagylalt) érkezett. A hústermékek vizsgálatakor 1 esetben találtak kifogásolt tételt a szakemberek: szalmonella baktérium jelenlétét mutatták ki. A fagylaltminták közül 9 terméknél enterobaktériumok magas csíraszámú jelenléte, míg 6 készítménynél a felhasznált színezékekkel kapcsolatos problémák miatt kellett intézkedni. A kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedés indult.
forrás:
portal.nebih.gov.hu
Találkoztam a nagybaracskai, csátaljai és dávodi polgármesterekkel. Köszönöm a jó beszélgetéseket, ötleteket! A közös munkában továbbra is számíthatnak rám! Hajrá, Bácska!
A szentmisét követően, az iskola tanulói adtak elő színvonalas énekeket.
Hordósi Istvánnal, a csátaljai Gránit Kft. tulajdonosával találkoztam. Beszéltünk munkáról, feladatokról, jövőbeli tervekről. Hajrá, Bácska!
A kihelyezett vármegyei közgyűlés lehetőséget teremtett arra is a vármegye vezetőinek, hogy közösen megvitassák a térséget érintő kérdéseket és kihívásokat.
A csávolyi, a rémi és a sükösdi polgármester asszonnyal találkoztam. Egyeztettünk az előttünk álló feladatokról, közös terveinkről. Hajrá, Bácska!
Hálásan köszönöm a megtisztelő meghívást és a nagyszerű előadást!
Illi Ferenc bácsszentgyörgyi polgármesterrel úrral beszéltük át a falu ügyeit, és egyeztettünk a jövőbeni tervekről!
Hajrá, Bácsszentgyörgy!
Találkoztam Varga Gáborral, Hercegszántó polgármesterével, hogy megbeszéljük az elnyert TOP pályázatot és a település aktuális ügyeit.
Ezt kívánja ma is a magyar nemzet. Kívánok mindenkinek nagyszerű ünnepet és az ünnephez méltó hétköznapokat! Hajrá, Baja!
Ajánlom figyelmükbe Kelemen Áron kiállítását, amely ma nyílt meg az EJF-en! Gratulálok Áron!