Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 20 2465211

Félidőben a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

2016. december 19.

A tavalyi év hasonló időszakához képest kevesebb volt a szankció, fele annyi figyelmeztetés történt, a bírságok száma a háromnegyedére, az összegük pedig a felére csökkent.

Az említett időszakban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a megyei kormányhivatalok szakemberei az ellenőrzött hazai és külföldi élelmiszertételek 3,8%-át vonták ki a forgalomból, országosan csaknem 16 000 kg mennyiségben. Kiemelten figyeltek a hús- és haltermékekre, az édesipari készítményekre, a borokra és a pezsgőkre, továbbá a szezonális zöldségekre és gyümölcsökre. A feltárt szabálytalanságok miatt eddig 21 alkalommal figyelmeztetést, 62 esetben bírságot szabtak ki, összesen 6,4 millió Ft értékben. Az ellenőrök leggyakrabban a nyomon követhetőségre vonatkozó hiányosságokat állapítottak meg, ugyanakkor csökkentek a higiéniai feltételeket érintő kifogások.

20161219_PEL_5685

A karácsonyi vásárokon, rendezvényeken történő élelmiszerárusítások kapcsán számtalan telefonos és írásos megkeresés érkezett a NÉBIH-hez. A vásárokon tartott ellenőrzések tapasztalatairól Zsigó Róbert elmondta: jellemző volt a nyomon követéshez szükséges dokumentumok, valamint a termékek megfelelő jelölésének hiánya, az élelmiszereket nem óvták megfelelően a szennyeződésektől, valamint több esetben bizonyult tájékozatlannak a személyzet.

A karácsony előtti ellenőrzések a szaloncukrokra is kiterjedtek.  A mustra alá vett 1595 hazai és külföldi tételből 720 piacokról származott, közülük tizennégyet lejárt minőség-megőrzési idő miatt vontak ki a forgalomból.

A zöldség-gyümölcs termékeknél az élelmiszer-felügyeleti hatóság 197 belföldi forgalmazónál végzett ellenőrzéseket, ahol 515 tétel vizsgáltak. Eddig 32 darab élelmiszer-ellenőrzési, illetve élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot szabtak ki, összesen 3 830 008 Ft értékben.

Az élőállat-szállítások ellenőrzése alkalmával országosan 607 szállítmányt (több mint 780 000 db állat szállítási körülményeit jelenti) vizsgáltak meg a hatósági állatorvosok. Szabálytalanságot, jogsértést nem állapítottak meg, így – hasonlóan a 2015-ös ellenőrzéssorozathoz – sem figyelmeztetést, sem bírságot nem szabtak ki.

20161219_PEL_5586

Zsigó Róbert hozzátette: az ellenőrzések eddigi eredményei alapján még korai lenne általános érvényű tapasztalatot megfogalmazni, hiszen a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések december végéig tartanak, így teljes mérleg akkor vonható. Az államtitkár ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a vásárlók is segíthetik a szakemberek munkáját azzal, hogy amennyiben élelmiszerbiztonsági problémát észlelnek, azt bejelenthetik a NÉBIH zöld számán (80/263-244), vagy a hatóság által bevezetett mobil alkalmazáson, a NÉBIH Navigátoron keresztül.

 

A témáról Zsigó Róbert az mtv “Ma este” című műsorában is beszámolt. Az interjú a 19. pertől kezdődik.

Az adás megtekintéséhez kattintson a gombra:

 

(FM Sajtóiroda)

Fotóriport