Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 20 2465211

Élőhely-rehabilitációs munkálatok Dávodon

2021. november 05.

A ma átadott, több mint 300 millió forint értékű beruházás keretében a szakemberek elvégezték a műtárgyak felújítását, a tavak és csatornák kotrását, továbbá a szennyezőanyagok biológiai tisztítását is.

Mi itt a Bácskában az elmúlt évszázadokban megtanultuk óvni és tisztelni a bennünket körülvevő természeti környezetet. Apáinktól, nagyapáinktól azt tanultuk, hogy nem csak csodálni kell a Gemenc páratlan szépségét és gazdagságát, hanem vigyázni is kell rá.

A ma átadott, összesen 300 millió forintból megvalósuló élőhely-rekonstrukció éppen azt a célt szolgálja, hogy ezeket a természeti értékeket megőrizzük és továbbadjuk gyermekeinknek, unokáinknak.

4

6

A projekt keretében az élőhely-rehabilitációs munkálatok a dávodi Földvári-tó, valamint a Karapancsai erdei tavak területén valósultak meg. Mindkét tórendszernél azonos természetvédelmi problémák jelentkeztek; az elmúlt évtizedekben a medrekben az üledékréteg megvastagodott, a víztér csökkent, illetve egyes tóegységek időnként ki is száradtak. Jelentős probléma volt továbbá, hogy a vízutánpótlást biztosító műtárgyak állapota leromlott, ezért a vízáteresztő képességük csökkent, az összekötő vízkormányzó árkok, csatornák helyenként feltöltődtek, illetve számos helyen benőtte azokat a növényzet. A fejlesztés műtárgyak felújításával, a csatornák, tavak kotrásával valósult meg, valamint a Földvári-tó 3. sz. tóegységénél bioremediációs kezelésekre került sor 18 alkalommal.

2

8

Amikor április végén a Dunafalvánál elkészült hasonló fejlesztést átadtuk, elmondtam azt az idézetet, ami így szól:

„A világ a példád miatt változik meg, nem pedig a véleményed miatt.”

Manapság divatos lett a környezet védelméről beszélni, véleményt mondani. Ebben a helyzetben bizony fontos, hogy példát tudjunk mutatni. Az elkészült fejlesztés is ilyen példa lehet.

7

9

Ezúton köszönöm mindenkinek a munkáját, akinek része van abban, hogy ezeket az élőhelyeket megőrizhessük a jövő számára!

Kívánok mindannyiunknak még sok közös sikert!

Fotóriport