Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 20 2465211

Sikerekkel indul az újesztendő: 3.1 milliárd forintból fejleszthet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Baján!

2021. február 11.
A Víztudományi Kar 2017-ben jött létre, amelynek során a korábbi, főiskolai szintű vízügyi oktatást egyetemi képzés váltotta fel Baján. Az ezt megelőző időszakban a szűkös anyagi lehetőségek miatt fejlesztésekre, állapotmegóvásra csak nehézkesen kerülhetett sor. Az elmaradt munkákat most kormányzati támogatásból, 3.165 milliárd forintból végezheti el az NKE.

snassz-kopri__4621

A beruházás legfontosabb célkitűzése, hogy a bajai vízügyi képzésnek ne csak hazai, de nemzetközi viszonylatban is a legjobbak közé tartozhasson. Ennek megvalósítása érdekében szinte teljesen átalakulnak, illetve korszerűbbé válnak az NKE épületei és laborjai.

A bajai campus Víztechnológiai Oktatóbázisa a hallgatók egyik kiemelt oktatási helyszíne, az elmúlt évtizedekben azonban felszereltsége elavulttá vált. A fejlesztések során mindez megváltozik, a régi eszközöket lecserélik, modernizálják és kibővítik az épületet, valamint új laborokat is létrehoznak.
A szakember utánpótlásban jelentős szerepet betöltő hidraulikai, építéstani és talajmechanikai képzéshez egy 600 négyzetméter alapterületű laborkomplexumot tervez az egyetem. Ez azért is fontos, mert jelenleg nincs erre a célra szolgáló laboratóriuma az NKE-nek – az elképzelés szerint a tanítás mellett a tudományos élet fontos fórumává (például Tudományos Diákköri Konferenciák) fejlődhet majd az épület.

Gondot okoz, hogy a Karon nincs a gépkocsik és csónakok részére elfogadható parkoló- és tároló hely sem. A beruházás végére ez a probléma elhárul, ahogy megoldódik a testnevelés órák helyszíne is: a műfüves, térvilágítással ellátott sportpálya a Campus keleti részén kap helyet.
Megszépül a Beszédes József Kollégium, az épület energiatakarékosabbá válik, a berendezések jelentős részét pedig kicserélik.

Dr. Bíró Tibor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Víztudományi Kar dékánja elmondta: óriási minőségbeli ugrást jelent a most bejelentett beruházás. – A Kar ilyen mértékű átalakítása, korszerűsítése még vonzóbbá teheti képzéseinket, ami további hozzájárulást jelent a térség fejlődése, tudományos súlya szempontjából– hangsúlyozta a dékán.Ű

A bajai campus mellett az intézmény vidéki telephelyei is megújulnak. Az Érsekcsanádi Geodéziai Mérőtelepet bővítik, eszközeit tovább gyarapítják, hogy a helyi, valamint külföldi hallgatók és oktatók igényeit is megfelelően szolgálhassa.

snassz-kopri__4628

Ezzel párhuzamosan korszerűsítik a Magyaregregyi Lászlóffy Woldemár Hidrometriai Mérőtelepet. A terület különösen alkalmas a dombvidéki vízgyűjtők kutatására, amely a vízgazdálkodási elképzelések egyik jövőbeli vezérfonala. Éppen ezért az épület átalakítása mellett új mobillabort és mérőeszközöket is telepítenek a helyszínen.

Az NKE városunk és térségünk oktatásában betöltött szerepe az utóbbi időszakban folyamatosan növekszik. A választókerület településein egymást érik az átadók: alapfokú iskolák, bölcsődék, óvodák újulnak meg, szakközépiskolák és gimnáziumok válnak korszerűbbé. Baja abban a szerencsés helyzetben van, hogy területén egyszerre működik főiskola és egyetem is. Magyarország Kormánya számára fontos, hogy a felsőfokú intézményeinkben megfelelő színvonalon, kiváló körülmények között folyhasson az oktatás. Ehhez járul hozzá a mostani, több mint 3 milliárd forintos beruházás is. Meglehetősen jó és sikeres évindítást jelent ez mindnyájunk számára!

Fotóriport