Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 20 2465211

Átadták a horvát kulturális központ Baján

2020. július 16.

A nemzetiségi kulturális intézmény Baja belvárosában, a Táncsics Mihály utcában kapott helyet, egy műemlék jellegű polgári épületben. A munkálatokat az Országos Horvát Önkormányzat a Miniszterelnökségtől kapott mintegy 68 millió forintból valósította meg. A beruházás eredményeként most már hazánk valamennyi horvátok által lakott régiójában van a nemzetiség számára fenntartott kulturális intézmény.

snassz-kopri_2051

A csütörtöki (július 17.) átadón köszöntőt mondott Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Mladen Andrlić, a Horvát Köztársaság budapesti nagykövete, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke is.

Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: Baja és térsége soknemzetiségű vidék, ahol a magyarok és a nemzetiségek hosszú évszázadok óta élnek békességben, egymást és egymás kultúráját tisztelve, egymást erősítve és támogatva. Kiemelte: a legnagyobb ereje a térségnek éppen a sokszínűségében rejlik, amelyhez a most átadott kulturális központ is hozzájárul. Az intézményben ugyanis alkalma lesz a bácskai horvátoknak az évszázadok óta őrzött kultúrájukat gyakorolni, megélni és átadni a jövő generációjának.

snassz-kopri_2084

A Bácskai Horvátok Kulturális Központja a bácskai régióban lakó horvát etnikai csoportok szellemi, kulturális örökségének, kulturális hagyományainak megőrzését, fenntartását, fejlesztését és bemutatását szolgáló intézmény. Kulturális színteret biztosít a horvát közösség számára, összefogja a horvát nemzetiség közösségi kulturális irányzatait. A központ ezen kívült részt vesz a horvát nemzetiségű települések programjainak megszervezésében és lebonyolításában.

snassz-kopri_2186

A Központ együttműködik a hazai, anyaországi és vajdasági kulturális intézményekkel, szervezetekkel és a kulturális élet egyéb szereplőivel. A megyében összesen 13 horvát önkormányzat működik.

Fotóriport