Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 20 2465211

„Ma ezek az emberek nincsenek már”

2019. október 07.

Tizenhárom név hangzik el minden év októberének hatodik napján, a Kárpát-medence csaknem összes, magyarok lakta településén. Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Knezić Károly, Lahner György, Lázár Vilmos, Leiningen-Westerburg Károly, Lenkey János, Nagysándor József, Poeltenberg Ernő, Schweidel József és Török Ignác: a 170 évvel ezelőtt Aradon kivégzett tábornok vérrel írták be magukat a magyar történelem aranykönyvébe, emléküket pedig nemzeti gyásznap őrzi és ápolja.

IMG_7508

A tizenhárom név elhangzott Baján is, a kivégzettek emlékművénél rendezett városi ünnepségen, vasárnap délután. Műsorral ezúttal a bajai Eötvös József Általános Iskola diákjai készültek, a történelmi tények felidézése mellett fontos kérdést is feltéve: van közünk egymáshoz? „Ma ezek az emberek nincsenek már” – hangzott el a fiataloktól, akik megrázó képekben idézték meg a forradalmi eseményeket, majd a megtorlás borzalmait és hatásait.

IMG_7575

Kossuth Lajos szavaival indította beszédét az esemény szónoka, dr. Maruzsa Zoltán, az emberi erőforrások minisztériumának köznevelési államtitkára, kiemelve: a 88 éves honatya szavai, személyes megközelítése ma is időszerű, hasonlóan érzünk ma is a kivégzett tábornokok iránt. – Mintegy százhúsz személyt végeztek ki ítélet alapján, több mint ezret bebörtönöztek, és tízezreket soroztak be a császári seregbe a megtorlás során. Tették mindezt pusztán a bosszú miatt, különösebb politikai jelentőség nélkül, nem riadva vissza a vérfürdőtől sem – idézte fel a szónok.

IMG_7496

Mint elmondta: a magyarok hősiessége kis híján megdöntötte a Habsburg uralmat, amelynek orosz segítség nélkül valóban vége lett volna. Megtörtént ez többször is a történelem folyamán, de 170 év után még mindig itt vagyunk, és emlékezünk mindarra, amit a hősök tettek, amiért életüket adták. A magyar szabadság ügye ma is fontos, bár nyugodtabbak a viszonyok, a frontvonalak azonban bizonytalanabbak – emelte ki a szónok. Méltatta Zombor (Baja testvérvárosa) példáját, ahol a város szülötte, Schweidel József emléke és tisztelete beépült a magyar identitásba, ugyanakkor említette Baja büszkeségeit, Mészáros Lázárt és Türr Istvánt is, akik szintén fontos részei a helyi és a közös nemzeti identitásnak.

IMG_7600

A megemlékezés ezúttal is koszorúzással végződött, az önkormányzat, politikai pártok, civil szervezetek és intézmények helyezték el a tisztelet virágait a hősök emlékművénél és Mészáros Lázár emléktáblájánál.

Fotóriport