Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 20 2465211

Emléke örökké él

2019. május 24.

Kabdebó Tamás immár örökre beköltözött szeretett városa könyvtárába – hangzott el május 23-án az Ady Endre Városi Könyvtárban, az önkormányzat által szervezett rendezvényen, amely kettős célt szolgált. Egyrészt ez alkalommal mutatták be az éppen egy éve elhunyt író-költő-irodalomtörténész utolsó, Ír szerelem című kötetét, másrészt leleplezték az önkormányzat által készíttetett emléktáblát, amellyel Baja városa tiszteleg a városhoz ezer szállal kötődő irodalmár előtt.

snassz-kopri_1424

Elöljáróban Zalavári László intézményvezető felidézte: tavaly ilyenkor épp a kötet bemutatójára készültek, amikor kiderült a szerző betegsége, majd jött a halálhír. Ősszel az önkormányzat megemlékezést szervezett, az egy éves évfordulóra pedig elkészült az emléktábla is, amely közvetlenül a könyvár bejárata mellett kapott helyett. Avató beszédében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester elmondta: vegyes érzéseket vált ki az esemény, hiszen szomorúságot érezünk Kabdebó Tamás elvesztése miatt, de örömöt is, amiért művei által örökbe velünk marad.

snassz-kopri_1397

Felidézte: Kabdebó gyermek- és fiatal éveit töltötte Baján, nagyon erősen kötődött a városhoz, és bár 56 után menekülni kényszerült a megtorlások miatt, mindvégig megmaradt közülünk valónak. – Emlékezzünk a családjához, a Dunához, városához, nemzetéhez, a magyar kultúrához való kötődésére, szívünkben őrizzük mosolyát, mozdulatait, emberségét, kimondott gondolatait – mondta az elöljáró, aki Zsigó Róbert államtitkárral és Anna Kabdebóval (Kabdebó Tamás feleségével) együtt leplezte le és koszorúzta meg az emléktáblát. Kabdebó Lili, az elhunyt lánya nem tudott részt venni a megemlékezésen, az eseményre küldött levelét dr. Munczig Dénesné polgármesteri referens olvasta fel.

snassz-kopri_1388

Felidézte: édesapjára sokan úgy tekintettek, mint Magyarország egyik irodalmi nagykövetére, aki boldogan terjesztette mindenhol a magyar kultúrát. 1960-tól angolul is írt, valamint folyamatosan fordított is. Az emléktáblával pedig az egyik nagy álma valósult meg: életének a földön lett folytatása. A gazdag életművet és utolsó darabját, a most bemutatott kötetet dr. Munczig Dénesné méltatta. Mint elmondta: szinte lehetetlen teljes képet adni a sokoldalú alkotóról, aki egyedülállóan gazdag és sokszínű életművet hagyott hátra. Magát regény-prózaírónak tartotta, ebben a műfajban tudta igazán megmutatni nem mindennapi tehetségét, főként a Danubius, Danubia című regényfolyam által. Az Ír szerelem című kötet kéziratával 2018-ban jelentkezett a Magyar Napló Kiadónál: a különleges novellafüzér mellett Bálint László esszéje és Böszörményi Zoltán interjúja is helyet kapott a karcsú könyvben. Kabdebó Tamás két versét Dely Gézaolvasta fel, majd az író unokaöccse, Bajai Ernő osztotta meg személyes emlékeit a közönséggel. Bár az Ír szerelem című kötet bolti forgalomban nem kapható (csak interneten rendelhető), Fercsák Róbert polgármester jóvoltából az önkormányzat tulajdonában lévő húsz példány igen hamar gazdára talált.

snassz-kopri_1414

Fotóriport