Ha email-en, telefonon szeretne üzenetet küldeni Zsigó Róbertnek, akkor a következő elérhetőségeken teheti meg:

Elérhetőség

zsigorobert@zsigorobert.hu

(79) 422 034

+36 20 2465211

Elkezdődött az Asztrik-év a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyében

2017. január 12.

Asztrik meghatározó közreműködője volt államalapító királyunk, I. István egyházszervező tevékenységének. Mint Kalocsa első érsek-püspöke neki köszönhető a kalocsai érseki tartomány létrehozása. 2014 áprilisában nyert tudományos bizonyítást, hogy a Nagyboldogasszony-főszékesegyház kriptájában lévő, Foerk Ernő által 1910–1911-ben végzett ásatáskor talált szarkofág Asztrik érsek sírleletét őrzi.

snassz-kopri_9384

Bábel Balázs érsek kezdeményezésére hirdették meg az egész főegyházmegyét megszólító Asztrik-évet, melynek célja, hogy Kalocsa első érsekének életpéldáját széles körben megismertessék. A megnyitón levetítették Koltay Gábor Megtört csontjaim is örvendeznek című, az Asztrik-lelet eddigi kutatását dokumentáló filmjét, mely egy, a főegyházmegye múltját és jelenét bemutatni kívánó sorozat első eleme.

snassz-kopri_9292

Az ünnepi alkalomra zsúfolásig megtelt a székesegyház, sokan érkeztek a megnyitóra az egyházmegye vidéki plébániáiról is.

snassz-kopri_9421

„Vízkereszt ünnepén emlékezünk Asztrikra, első érsekünkre. Ez az ünnep népünk egyik legősibb ünnepe. A keresztény ember azon örvendezéséből született, hogy Isten megjelent közöttünk” – köszöntötte Bábel Balázs a hívő közösséget.

snassz-kopri_9564

A szentmisét követően mutatták be a “Megtört csontjaim is örvendeznek” című alkotást, amelyben Bábel Balázs érsek vezetésével rátekinthetünk a főegyházmegye ezeréves történelmére, kalocsai érsekek életpéldáját felidézve. „Emlékezzetek meg elöljáróitokról, akik Isten igéjét hirdették nektek. Gondoljatok földi vándorlásuk végére és kövessétek hitüket!” – szólítja meg a nézőket a dokumentumfilm.

 

forrás:

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Fotóriport